Nagy vita van azzal kapcsolatban, hogy a lecsó, Magyarország mely részére jellemző. A hozzávaló alapanyagok tekintetében Szentes előnyt élvez, mert az ország paprika és paradicsom termesztésének a központja az Árpád Zrt. és a DélKerTÉSZ által.
Az Alföld legegyszerűbb főtt étele, amelyhez a hungarikumok közé választott szentes TV paprika az egyik alapja. Hívhatják ratatouille-nak Provence-ban, gyuvecsnak Szerbiában – a szentesi lecsónak nincs párja.
A lecsó olyan étel, amelynek sem a hozzávalói, sem az elkészítése nincsen pontosan meghatározva, mindössze a fő alapanyagok a meghatározottak. Vöröshagyma, paradicsom, paprika az alapvető fontosságú hozzávalók. Ezek mennyisége is ízlés szerint változik.
Az alapkoncepció az elkészítéshez: hozzávalók feldarabolása, a hagyma megpárolása, majd a paradicsom és a paprika hozzáadása, végül az étel készre főzése.
A Szentesi Lecsófesztivált több mint húsz éve a Hunor Coop Zrt. szervezi és az ország 10 legnagyobb gasztronómiai fesztiválja közé rangsorolták. A Szentesi Lecsófesztivál egyedisége, hogy csak helyi hungarikum védjegy alá tartozó paprika és paradicsom kerül felhasználásra.
A Szentesi Lecsófesztivált a Hunor Coop Zrt. indította útjára családi napként, ennek már húsz éve. Azóta minden év szeptember első hétvégéjén várják a szervezők a két napos rendezvényre a főzőket, illetve a látogatókat. A rendezvény az elmúlt években egyre nagyobb lett, igazi gasztro-fesztivállá nőtte ki magát. A Hunor Coop Zrt. 20 évvel ezelőtt értéket teremtett, melyet azóta is ápol, folyamatosan bővít. Méltán került a szentesi értéktárba mind a lecsófesztivál, mind maga az étel, a lecsó is. Mészáros Zoltánnal a Hunor Coop Zrt. elnök-vezérigazgatójával a siker nyomába eredünk.
– Sokat beszélgettünk már arról, hogy családi napként indult a lecsófesztivál, ma pedig már az egyik brandje a városnak. De mitől lett érték ez a fesztivál?
– Ha Szentes szóba kerül, azt tapasztalom, hogy az embereknek hamarabb jut az eszébe a szentesi paprika, mint a vízilabda. Ez a kettő nagyon ide kötődik, bárhol járok az országban, akár határon túl is. Az elmúlt években, évtizedekben teljes részévé vált a fesztivál ennek a kisvárosnak, erre pedig büszkének kell lennünk. Lokálpatriótának tartom magam, hiszek abban, hogy a próféta a hazájában is tud alkotni. Ezzel azt hiszem, hogy a várost és a környéket is népszerűsítem. Nincs olyan család eben a városban, amely ne kötődne a szentesi paprikához vagy paradicsomhoz. Még a vejem is tudja Kanadában – aki a whiskey-s lecsó specialistája -, hogy alakult ki a hajtatásos kertészet a bolgár kertészek idetelepülésével.Sok helyen próbálkoztak már az országban lecsófesztivál szervezésével, de olyannal még nem találkoztam, ahol közel 300 bográcsban főne a lecsó, és négy vagy öt utcát le kelljen lezárni.
– Húsz évvel ezelőtt, amikor útjára indult a Hunor Coop családi nap, a lecsófőzés, akkor már érezte, hogy ebből lehet valami sokkal nagyobb is? Már akkor sikerre volt ítélve?
– Egy jó barátom, dr. Horváth György, a Kertbarátok elnöke, polihisztorunk volt az, aki évek óta szajkózta, hogy jó volna egy szentesi, helyi értékekre épülő fesztivált szervezni. Amikor először a fülembe jutott, nagyon megtetszett az ötlet, akkor is óriási fantáziát láttam benne. Először a dolgozóinkat és családjaikat hívtuk meg. A három bográcsból lett hét, majd mára közel háromszáz. Titkon reménykedtünk, hogy másnak is tetszeni fog ez a kezdeményezés. Kollégáim büszkék arra, hogy annak a cégnek az alkalmazottai, amelyik a Szentesi Lecsófesztivált szervezi. Beépült a szentesiek és a környékbeliek naptárába, minden szeptember első hétvégéje erről szól. Nem gondoltam, hogy ekkora lesz, de még mindig fenntartom, hogy ez egy nagy családi nap. Határon túlról is sokan jönnek ismerősök, barátok, a testvérvárosokból is mindig ellátogatnak hozzánk. Büszke vagyok arra, hogy annak ellenére, hogy a tavalyi évben a pandémia miatt online tudtuk megtartani a fesztivált, örömmel főztek egy időben, kilenc országban.
– A lecsófesztivál közeledtével tapasztalni lehet, hogy senki nem szeretne belőle kimaradni, szeretne a részesévé válni.
– Azt hiszem, hogy az emberek, vágytak az önfeledt szórakozásra. Nem csak koncertre, dáridóra, vagy puccos rendezvényre. Ezen a fesztiválon az ellenségekből barátok lesznek, koccintanak, megkóstolják egymás lecsóját. Ez egy jó buli. Vannak, akik külön csapatjelmezt, pólót készíttetnek, az alkalomhoz illően terítenek. Szoktunk hívni kiemelt vendégeket, sportolókat, és mindenkinek elakad a lélegzete, hogy milyen tömegeket képes megmozdítani ez a hangulat, amely egy népünnep. Ez nekünk is visszaigazolás, hogy húsz éve jól döntöttünk, hogy elindítottuk ezt a családi napot. Nyitottnak kell lennünk mindenki felé, így lettünk az évek alatt több ezer fősek.
– A családi nap sikere után, nem lehetett nemet mondani másoknak, akik szintén szerettek volna egy bográccsal, csapattal és jókedvvel csatlakozni a Rákóczi utcai forgataghoz…
– Vezetőként van, hogy nemet kell mondanom, de a fesztiválon én vagyok a házigazda, aki felelős minden vendégért, kóstolóért. Minden vendéget szívesen látunk, fogadunk. Azt hiszem, hogy nagyon jó partnereket is sikerült találnunk, hiszen például a Délkertész mindig ott van mögöttünk, több tonna paradicsomot, paprikát ad a rendezvényhez. Ha mindenki egy kicsit így gondolkodna, hogy milyen jó visszaadni is a környezetének, akkor sokkal előrébb tartanánk. Lehet visszaadni egy kis kedvességet, mosolyt, meghálálni a hűséget, hogy bennünket választanak. Ezt kötelességemnek érzem, és ha valakinek van lehetősége, adjon vissza is a környezetének.
– A lecsó, mint étel is egyértelmű volt már a kezdettekkor?
– Mindenképp olyan ételt választottunk, ami idekötődik. Alapanyaga a szentesi paprika és paradicsom, mely külön életet ad ennek az egyszerű, de ízletes ételnek. Lehet készíteni rizzsel, tojással, tarhonyával, patisszonnal és még sorolhatnám, talán ez is felizgatta az embereket, hogy mivel is lehet még megbolondítani ezt az ételt. A lecsóban azt imádom, hogy nem lehet elrontani. Szeretem főzni, enni, és még Schobert Norbi fitneszedző is megerősítette, hogy ez egy update étel, ha nem teszünk bele tarhonyát. A kolbász és a lecsó egészséges. Persze, a csapatok kreativitása nem ismer határokat, hiszen a Nutellástól kezdve a rénszarvas, pezsgővel vagy borral ízesített lecsót is kóstoltam már. Ma már Fortunára bízzuk a sorsolást, miután pár éve az egyik zsűritagot a mentő vitte el, túl sok volt a kostolásra váró étel. Várunk mindenkit sok szeretettel a következő Szentesi Lecsófesztiválra!
Halupa Eszter
Nincsenek termékek a kosárban.